عملگرهای برقی ACTUATOR

 

اکچویتور برقی یا عملگر الکتریکی شیرآلات صنعتی وسیله ای است که به منظور کنترل باز و بست شیر مورد استفاده قرار می گیرد. این قطعه صنعتی همواره می تواند نقش یک دستگاه حیاتی در سیستم اتوماسیون صنعتی را برعهده داشته باشد. اکچویتورها، جریان الکتریسته را به گشتاور تبدیل میکنند و با نصب روی شیرهای صنعتی در فرایندهای مختلف صنعتی مکانیزمی فراهم می آورند که می توان قطع و وصل و یا در مواردی کنترل تدریجی جریان سیال را بصورت الکتریکی انجام داد. اکچویتورهای برقی یا عملگرهای الکتریکی در فرآیندهای صنعتی کنترل و یا قطع و وصل جریان سیال در تصفیه خانه ها، کارخانجات، نیروگاهها، پتروشیمی ها، پالایشگاها، سیستم های تهویه مطبوع، فرایندهای هسته ای و خطوط انتقال سیال کاربرد دارند. در اصل اکچویتور برقی گشتاور مورد نیاز جهت چرخش محور ( استم ) متصل به دیسک را تامین می کند. لازم به ذکر است شیر صنعتی به همراه اکچوئیتور برقی را نمی توان شیر برقی نامید. نکته حائز اهمیت در خصوص اکچویتور برقی، امکان باز کردن تدریجی انواع شیر صنعتی قابل کنترل توسط این محصولات است.

شیرآلات قابل استفاده با اکچویتور برقی یا عملگر برقی:

شیر پروانه ای با اکچویتور برقی:

شیر پروانه ای نوعی از شیر های صنعتی بوده که در آن یک دیسک دایره شکل با چرخش باعث کنترل و یا بستن مسیر سیالات می شود.مشخصات و ویژگی های این نوع از شیر ها وابسته به کاربرد آن ها است که در چه فضایی نصب می شوند و با چه نوعی از سیالات در ارتباط هستند.بیشترین کاربرد آن برای سیالات مایع غلیظ است.برای قطع و وصل و کنترل جریان سیالات و سیستم هایی که نیاز به اتوماسیون صنعتی داشته و کنترل آن ها توسط کاربر انجام نمیشود از کوپل کردن شیر پروانه ای با اکچویتور برقی استفاده می شود.برای انتخاب عملگر برقی مناسب برای شیر پروانه ای پارامتر هایی نظیر گشتاور شیر، دمای سیال،سایز، غلظت سیال،خورندگی سیال و فشار کاری سیال کاملا دخیل هستند.

شیر توپی یا بال ولو با اکچویتور برقی:

شیر توپی یا بال ولو نوعی از شیر های صنعتی است که در آن یک گوی جهت مسدود کردن جریان سیالات تعبیه شده است.شیر توپی در صنایع مختلف نظیر دارویی، نساجی، خودروسازی، پلاستیک و همچنین سیستم های آب و فاضلاب کاربرد دارد.برای قطع و وصل جریان سیالات و سیستم هایی که نیاز به اتوماسیون صنعتی داشته و کنترل آن ها توسط کاربر انجام نمیشود از کوپل کردن شیر توپی با اکچویتور برقی استفاده می شود.برای انتخاب عملگر برقی مناسب برای شیر توپی پارامتر هایی نظیر گشتاور شیر، دمای سیال،سایز، غلظت سیال،خورندگی سیال و فشار کاری سیال کاملا دخیل هستند.

شیر کشویی با اکچویتور برقی:

شیر کشویی یا دروازه ای نوعی دیگر از شیر های صنعتی بوده که از یک دریچه دایره ای برای باز و بست جریان سیال استفاده شده است.این نوع شیرها در حالت نیمه باز دچار مشکل خواهند شد.این شیر بیشتر برای سیال مایع غلیظ کاربرد دارد.از مواردی که از شیر های کشویی استفاده می شود شامل پالایشگاه ها، مجتمع های پتروشیمی، نیروگاه ها،مجتمع های پتروشیمی و تاسیسات دریایی می شود.جهت باز و بست جریان سیالات و آن دسته از سیستم هایی که اتوماسیون صنعتی دارند و کنترل آن ها توسط کاربر ممکن نیست از کوپل کردن شیر کشویی با اکچویتور برقی استفاده می شود.برای انتخاب عملگر برقی مناسب برای شیر کشویی پارامتر هایی نظیر گشتاور شیر، دمای سیال،سایز، غلظت سیال،خورندگی سیال و فشار کاری سیال کاملا دخیل هستند.

شیر گیوتینی با اکچویتور برقی:

شیر گیوتینی آن دسته از شیر های صنعتی هستند که در وسط شیر یک تیغه عمودی دارند وباز و بست آن ها به صورت تدریجی است. این نوع شیر ها در انتقال سیالات دارای ذرات جامد مورد استفاده قرار میگیرند همچنین در صنایع کاغذ سازی، صنایع غذایی و سیمان و آب و فاضلاب می توان از شیر گیوتینی استفاده کرد.جهت باز و بست جریان سیالات و آن دسته از سیستم هایی که اتوماسیون صنعتی دارند و کنترل آن ها توسط کاربر ممکن نیست از کوپل کردن شیرگیوتینی با اکچویتور برقی استفاده می شود.برای انتخاب عملگر برقی مناسب برای شیر گیوتینی پارامتر هایی نظیر دمای سیال،سایز، غلظت سیال،خورندگی سیال و فشار کاری سیال کاملا دخیل هستند.

شیر چاقویی یا نایف ولو با اکچویتور برقی:

این نوع شیر ها ظاهرشان شبیه به شیر پروانه ای و عملکرد آن ها به این صورت است که از یک دسته برای باز و بست آن استفاده می شود.همچنین باز و بست آن ها به صورت تدریجی هست.شیر چاقویی هم برای مایعات و هم برای جامدات و جریانات لجنی که مقدار زیادی جامدات دارند کاربرد فراوان دارد.جهت باز و بست جریان سیالات و آن دسته از سیستم هایی که اتوماسیون صنعتی دارند و کنترل آن ها توسط کاربر ممکن نیست از کوپل کردن شیر چاقویی با اکچویتور برقی استفاده می شود.برای انتخاب عملگر برقی مناسب برای نایف ولو ها پارامتر هایی نظیر دمای سیال،سایز، غلظت سیال،خورندگی سیال و فشار کاری سیال کاملا دخیل هستند.

شیر سوزنی با اکچویتور برقی:

شیر های سوزنی نوعی از شیر های صنعتی هستند که جریان سیالات توسط یک قطعه سوزنی که توسط رزوه های طراحی شده بر روی آن حرکت میکند،کنترل میکند.این نوع از شیر ها به دلیل کنترل دقیق جریان  در تمامی موارد کنترل سیالات کاربرد دارد که از پر کاربردترین آن ها در سیالات گاز است.جهت باز و بست جریان سیالات و آن دسته از سیستم هایی که اتوماسیون صنعتی دارند و کنترل آن ها توسط کاربر ممکن نیست از کوپل کردن شیر سوزنی با اکچویتور برقی استفاده می شود.برای انتخاب عملگر برقی مناسب برای شیر سوزنی پارامتر هایی نظیر دمای سیال،سایز، غلظت سیال،خورندگی سیال و فشار کاری سیال کاملا دخیل هستند.

دمپر ها و دریچه ها با اکچویتور برقی:

جریان داشتن هوا در یک محیط بسیار مورد توجه و مهم است.دمپر یک دریچه یا صفحه ای است که جریان هوا را در کنترل کنند های هوا، دودکش ها و در کل تجهیزات انتقال دهنده هوا کنترل و یا قطع و مسدود می کند.حالا روی این دمپر ها و دریچه ها عملگر برقی نصب شده و دمپر را به صورت اتوماتیک کنترل میکند